Úspěšný psí vůdce

04.02.2013 12:35

 

 

Úspěšný psí vůdce

 

  Kdokoli přijde na návštěvu ke kamarádovi a kolegovi Brunu Vlčkovi, nemůže si nevšimnout myslivecké výzdoby už od vstupního prostoru domu. Působivá přehlídka pohárů a diplomů bude asi první věcí, kterou si člověk uvědomí. A to je pouhá část. Další, ty z posledních let si nechává v hlavním pokoji.

   Přestože první diplomy, tedy ocenění práce se psy pochází „až“ z roku 1973, s touto prací a koníčkem začal již před vojnou v mysliveckém sdružení Odry se svými tamějšími mysliveckými přáteli.

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

Po vojně, přibližně v  roce 1967 začal pracovat s vlastními psy a od začátku se zaměřil na plemena drobnějšího tělesného rámce, na norníky. S touto zálibou pokračoval i po přestěhování do Horních Těšic a později do Kelče. Od posledního přestěhování se věnoval zároveň i chovu lišek pro norování.

     Nejenže byl a je aktivním chovatelem a myslivcem, na soutěžích, a nebylo jich málo, často zastával i funkci normistra. Počet soutěží v norování jde pravděpodobně do několika stovek. Evidenci si bohužel nevede, ale počet identifikačních plaket, které mu v kumbálku visí ve svazcích je úctyhodný.

     Dnes své psy cvičí hlavně pro výkon práva myslivosti. V mysliveckém sdružení Kelečsko se velmi významnou měrou podílí na tlumení zvěře myslivosti škodící. Snižováním počtu predátorů, jenž lze obhospodařovat lovem, dává větší šanci na přežití bažantů, zajíců (jejichž stav je zatím letos největší za posledních několik let) či chráněných a ohrožených druhů, jako je například křepelka či koroptev. Za tuto práci ho v roce 2011 MS Kelečsko odměnilo čestným uznáním a titulem - "Nejlepší psovod".

     Nelze se nezmínit, že Brunek je jedním z mála myslivců, jenž se nespokojí jen s flintou. Kromě myslivecké kynologie našel zálibu i v myslivecké hudbě. Všechny (nejen) myslivecké akce jsou doprovázeny tóny Brunkovy borlice, tak jak praví tradice české myslivosti.

 Za všechnu jeho obětavou práci mu patří velký dík! Do dalších let mu přejeme stálé zdraví, pevný nátisk, jistou mušku, ale hlavně, hlavně další úspěchy s jeho čtyřnohými pomocníky!!!